IT Channel: Cum a afectat pandemia business-ul Arggo? Au fost modificari semnificative pentru zona de business din acest domeniu?
Andrei Cârcu: Din punctul nostru de vedere, nu am avut nicio dificultate sa facem trecerea la lucrul de la distanta. Partea mai complicata a fost cea de a-i ajuta pe clienti sa faca acest lucru intr-un termen cât mai scurt, pentru ca majoritatea nu erau pregatiti pentru acest mod. In acelasi timp, au fost problemele de comunicare la nivel uman si de obisnuinta in a lucra mai degraba de la distanta si nu fata in fata, probleme care inca mai exista si in momentul de fata. Acestea vor continua pe termen lung si trebuie mediate beneficiile lucrului de la distanta si beneficiile de a veni fizic la birou.
IT Channel: Spuneti-ne, va rugam, care este situatia implementarilor de Microsoft Dynamics ca pondere a utilizarii in cloud.
Andrei Cârcu: In general, as spune ca 99% dintre clienti pornesc cu ideea de utilizare in cloud. Mai exista inca, dar doar cu titlu de mare exceptie, clienti care isi doresc varianta on premise.
In ultima perioada s-au intensificat atacurile cibernetice asupra companiilor si infrastructurii lor si clientii chiar au inteles definitiv ca este foarte greu sa mentii un nivel de securitate la nivel local, nivel pe care providerul il poate asigura in mod centralizat.
IT Channel: Ati fost primul partener Microsoft din România care a integrat o solutie Office 365. Cum s-a produs orientarea catre acest tip de solutii?
Andrei Cârcu: Am anticipat inca inainte de a fi la moda implementarile in cloud ca pe termen lung aceasta va fi directia de mers pentru toata lumea. Atunci am decis sa fim pionieri in zona aceasta si sa incercam sa fim cât mai curând posibil la curent cu tehnologiile noi. Implementarile, in general, atât când le-am inceput in zona de cloud si chiar si in momentul de fata, au insemnat practic in primul rând integrarea online cu toate solutiile din suita Office. In acest mod nu mai ai documente tinute local, le poti stoca in Share Point si apoi accesa direct din aplicatii, astfel incât toata lumea sa aiba o unica varianta de documente si solutii.
Ca urmare, nu mai este necesar sa se apeleze la e-mailuri si la tot traficul pe care il fac multe din companii cu documente schimbate prin e-mail dus-intors intre angajati. Pe de alta parte, a fost si aceasta componenta de cloud si de hosting, pâna la urma, astfel incât in final clientul nu a trebuit sa mai dispuna absolut deloc de infrastructura locala.
Noi implementam toate solutiile din suita Microsoft, implementam si NAV denumit acum Business Central, si AX denumit acum Finance & Operations, si Dynamics CRM. In acelasi timp, acoperim si toata zona de produse cloud Microsoft fiindca suntem un Cloud Solution Provider CSP tier 1 al Microsoft, ceea ce inseamna ca putem furniza toate produsele vândute de Microsoft la cele mai bune preturi si la cele mai bune conditii de calitate catre clienti.
IT Channel: Ati fost si sunteti Microsoft Best Performing Partner Business Solutions, iar obiectivele dumneavoastra sunt in zona de Azure si Office 365. Aveti si obiective legate de alte produse? Dezvoltati relatia cu Microsoft si in alte zone?
Andrei Cârcu: Dezvoltam in mod constant noi planuri impreuna cu Microsoft si incercam sa ramânem activi in toate lucrurile noi care se implementeaza. Practic, Microsoft are patru mari directii pe care se orienteaza si noi suntem prezenti pe toate aceste directii de business. Tocmai acesta este unul dintre elementele prin care putem ajuta Microsoft sa raspunda la problemele intâmpinate de clienti. Suntem unul dintre putinii parteneri – ii putem numara pe degetele de la o mâna – care detine competente si ofera consultanta pe toate directiile de business.
IT Channel: Spre deosebire de alti jucatori de pe aceasta piata, aveti si produse ce incorporeaza proprietate intelectuala si aici ma refer la Timeqode. Ce ne puteti spune despre solutia Timeqode si cum se incadreaza in ecosistemul de aplicatii?
Andrei Cârcu: Solutia Timeqode s-a dezvoltat din necesitatea noastra aparuta in implementari acolo unde aplicatiile deja consacrate de ERP sau CRM nu prezentau functionalitati. Inclusiv Microsoft recomanda sa le dezvolti cât mai mult posibil prin alte aplicatii pe care doar sa le integrezi in final cu aplicatia de ERP sau CRM. Astfel, pentru zone cum ar fi avansuri si deconturi, fluxuri complexe de aprobari de achizitii putem folosi solutia noastra pentru a gestiona mai usor aceste procese. Pe de-o parte, procesele repetitive se adreseaza de cele mai multe ori unui numar mare de angajati si atunci training-ul intr-o aplicatie ERP ar fi oricum mult mai complicat decât cel pe o aplicatie dezvoltata custom facuta foarte rapid si care de cele mai multe ori este extrem de intuitiva pentru clienti. Aceasta este „mobile friendly” si se redimensioneaza in functie de orice tip de dispozitiv l-ai folosi pentru a o accesa.
IT Channel: Zona de BPM este destul de efervescenta. Cum va situati pe aceasta piata? Aveti clienti din tara sau din strainatate?
Andrei Cârcu: Lista clientilor a inceput cu clienti autohtoni pe care ii aveam in portofoliu, apoi au aparut clienti noi care au folosit strict solutia Timeqode fara nicio legatura cu celelalte solutii ale noastre. Bineinteles, ca in majoritatea cazurilor, acele solutii care au fost implementate si au fost de succes, au ajuns mai departe. Ma refer aici la companiile multinationale la care am implementat local solutia, iar aceasta a ajuns si la sediile lor centrale aflate in alte tari din Europa sau de pe alte continente. Noi tintim zona de clienti care au nevoie de elemente de baza pe care le pot dezvolta si integra cu alte aplicatii. De exemplu, am facut integrari cu Google Maps, cu Bing Maps, cu tot felul de solutii terte cu care se pot automatiza direct in aplicatie. Am facut de la aplicatii pentru clinici dentare in care poti vedea radiografia fiecarui dinte al pacientului pâna la aplicatii de vizualizarea santierelor in lucru, integrate automat cu sistemele statului. Poti vedea fiecare santier deschis in România si poti folosi aplicatia in scopul de a vinde diverse produse respectivelor santiere. Nu exista practic nicio limitare de integrare in aplicatia noastra, trebuie doar sa intelegem cerinta clientului si aproape orice poate fi automatizat si integrat acolo.
IT Channel: Am inteles ca ati dezvoltat si solutii dedicate verticalelor din industrie.
Andrei Cârcu: Având experienta in câteva domenii atât in zona de ERP, cât ulterior si in zona aceasta de BPM, am dezvoltat, de exemplu, o solutie pentru zona de constructii. Aici am vazut ca este o mare diferenta intre cum se lucreaza in teren in momentul de fata si cum ar fi indicat sa se lucreze. Atunci, am dezvoltat acolo un intreg flux de automatizare de la emiterea de comenzi din santier la inregistrarea consumurilor, pontaje si asa mai departe.
IT Channel: Ce ne puteti spune despre zona de parteneri pe care vreti sa o dezvoltati? Este un proces pe care l-ati inceput de ceva timp sau este unul recent? Aveti deja parteneri in România si in afara tarii pentru Timeqode?
Andrei Cârcu: Este un proces mai degraba recent, am demarat primele parteneriate de test in cursul anului trecut. Intâi am vrut sa fim siguri de ceea ce poate face platforma si, in acelasi timp, sa creem toate materialele necesare ca un partener nou sa poata fi usor integrat in ecosistemul Timeqode. In acest moment avem o echipa care produce proiecte si le implementeaza folosind echipa noastra interna de implementare Timeqode. Insa, focusul nostru pe parcursul acestui an este sa gasim si alti parteneri care sa vânda solutiile si produsele noastre deja dezvoltate in platforma Timeqode sau parteneri care sa doreasca sa dezvolte aplicatii pe care sa le vânda mai departe clientilor lor. Aici noi le oferim un model foarte flexibil in care practic ei, partenerii, nu ne platesc nimic decât pe masura ce ar vinde aplicatiile respective mai departe. Deci nu exista o investitie foarte mare a partenerului cu exceptia timpului necesar acomodarii si instruirii in aplicatia noastra.
IT Channel: Cum functioneaza aplicatia? On premises sau in cloud?
Andrei Cârcu: Aplicatia a fost conceputa pentru a fi folosita in cloud. Acesta ar fi obiectivul, asa cum spuneam si la ERP ca 99% dintre clienti se indreapta catre cloud. Asa am gândit si Timeqode, dar bineinteles ca poate fi instalata si on-premises. Este legata in momentul de fata by default la toate structurile de cloud Microsoft, Azure si Office 365, dar am realizat integrari si cu Gmail, cu alte tipuri de baze de date in functie de specificul clientului.
IT Channel: Piata a evoluat destul de rapid, in urma cu 10-15 ani proportiile erau inversate, cu 99% dintre clienti orientati catre solutii on-premises.
Andrei Cârcu: Clientii noi adopta mult mai usor solutiile in cloud, intr-adevar, insa exista o reticenta in România si suntem inca in urma fata de tarile din Europa Occidentala in ceea ce priveste migrarea la cloud a clientilor existenti. In aceste cazuri, unii clienti ramân inca reticenti la a-si muta datele in alta parte. In primul rând este o problema de control, as spune. Lumea are inca falsul sentiment ca sunt mai sigure datele tinute local, pe infrastructura proprie, decât cine stie unde are Microsoft, Amazon, Google centrul de date.
IT Channel: Poate fi un semn de intrebare legat de restrictiile impuse de GDPR. Insa, din punct de vedere tehnic, Microsoft stie cel mai bine sa isi intretina serverele Windows in comparatie cu altcineva.
Andrei Cârcu: Este adevarat si asa incercam sa educam clientii nostri. Pâna la urma, am constatat ca este un curent puternic, chiar si pentru clientii existenti, de trecere in mediile de cloud in special din cauza atacurilor cibernetice ce au avut loc de la inceputul anului in mod intensiv in România.
IT Channel: Ce ne puteti spune despre anul 2022? A inceput, din pacate, cu un razboi foarte aproape de noi. Cum v-a afectat afacerile acest inceput de an tumultos? Care sunt obiectivele pentru cele trei domenii de activitate – consultanta, solutii de business si implementare de cloud?
Andrei Cârcu: Din fericire, am fost afectati mult mai putin decât companiile din alte domenii de activitate. Planurile noastre initiale pentru 2022 se mentin in momentul de fata, monitorizam cu atentie ce se intâmpla si care ar fi posibilitatile ca business-ul nostru sa fie afectat. Din fericire, nici clientii nostri nu sunt afectati si toate proiectele se desfasoara conform planificarii initiale. Bineinteles, principalul nostru focus este in zona de solutii, deoarece in zona de consultanta si de implementari noi avem niste echipe solide si mari construite, dar este destul de greu in aceasta perioada sa incerci sa le extinzi. Vrem sa ne concentram pe crearea de produse noi, fie ele ca solutii proprietare, cum este Timeqode si pe adaugarea de produse noi in aceasta platforma, fie sa cream si produse de tip add-on pentru aplicatiile de ERP pe care le implementam pentru a ajuta clientii sa-si standardizeze modurile de lucru. Credem ca este momentul, iar clientii au devenit mai receptivi la ideea ca un produs poate fi la fel de bun ca si unul personalizat, astfel incât toata lumea câstiga. Clientii pentru ca vor plati un pret mai redus pe un produs, iar noi câstigam pentru ca nu mai trebuie sa depanam solutiile super-customizate ale fiecarui client. Toate solutiile pot fi astfel mai usor upgradabile pe viitor si toti clientii se pot mentine la versiunile noi atât de ERP, cât si ale aplicatiilor noastre dezvoltate si intretinute in mod continuu.
Din pacate, in multe zone, cu toate ca spunem clientilor ca business-ul trebuie sa primeze si investitia trebuie sa fie orientata pentru a gestiona business-ul cât mai bine atunci când adopti un ERP sau aplicatii terte, inca exista destule companii unde directorul financiar evita ca prin introducerea unui proces nou sa i se disturbe activitatea. Aici ramâne munca cea mai dificila in implementari, de a-i convinge ca nu li se va schimba lumea si ca, pâna la urma, obiectivul principal al fiecarei companii trebuie sa fie imbunatatirea si extinderea business-ului, nu mentinerea fluxurilor de lucru pe care le foloseste, poate, de zeci de ani, doar ca intr-o aplicatie mai noua decât cea utilizata anterior. In acest caz, schimbarea nu mai are sens.