Contact Preturi Industrii Media Hub Beneficii
Back - Articol de presa - 11 Ianuarie 2024
A A A

RO eFactura - Tot ce trebuie sa stiti

Din 1 ianuarie 2024, in Romania, facturarea electronica in tranzactii B2B devine obligatorie. Firmele trebuie sa foloseasca sistemul RO e-Factura, emitand facturi in format XML, asigurand conformitatea cu eficienta fiscala si reducerea evaziunii fiscale.

ARTICOL DE PRESA

De la 1 ianuarie 2024, în România, facturarea electronică a devenit obligatorie pentru toate tranzacțiile efectuate între persoane impozabile stabilite pe teritoriul țării. Astfel, orice factură emisă în relația B2B -business to business- trebuie să fie raportată în sistemul național pentru facturarea electronică, denumit RO e-Factura, sistem care face parte dintr-o inițiativă de digitalizare a proceselor fiscale.

Ce înseamnă pentru businessul dumneavoastră această noutate legislativă?

În acest nou sistem, e-Factura este un fișier XML -Extensible Markup Language – un format utilizat pentru stocarea și organizarea datelor într-un mod structurat, prin utilizarea unei forme de marcare care definește elementele din cadrul documentului, folosind etichete care descriu și încapsulează informații.

E-Factura nu trebuie confundată cu factura electronică, care nu reprezintă decât varianta digitală a unei facturi obișnuite, fără vreo legătură directă cu formatul XML.

Ce businessuri sunt afectate?

Nu contează dacă sunteți sau nu plătitor de TVA, pentru că obligația de raportare vizează toate persoanele juridice impozabile stabilite pe teritoriul României, indiferent dacă este vorba despre un client persoană juridică sau instituție publică, despre livrare de bunuri ori prestare de servicii și așa mai departe.

Ce face RO e-Factura?

RO e-Factura este, în primul rând, un spațiu digital de transmitere a facturilor electronice. Veți avea certitudinea existenței unei astfel de facturi, însă pentru emiterea ei, este necesară parcurgerea unui set distinct de pași. Dacă vă doriți servicii RO e-Factura automatizate, veți găsi astfel de soluții la Arggo, prin intermediul Microsoft Dynamics 365 Business Central/NAV și Microsoft Dynamics 365 for Finance & Operations/AX sau soluții de sine stătătoare care nu depind de un ERP specific, cu care întregul proces, de la emiterea facturii, până la înregistrarea ei în baza de date ANAF, se desfășoară cu un minim de implicare din partea dumneavoastră.

Beneficiile sunt numeroase și au efecte semnificative asupra businessului. În primul rând, veți beneficia de o validare preliminară a informațiilor, înainte ca ele să fie trimise către ANAF. În al doilea rând, fișierul XML se generează direct din Microsoft Dynamics 365 Business Central/NAV sau Microsoft Dynamics 365 for Finance & Operations/AX și apoi este înregistrat și transmis automat în sistem, către destinatarii corespunzători.

Un fișier XML poate fi deschis pentru vizualizare în aplicații precum Notepad, TextEdit, Atom sau WordPad, însă nu veți vedea informațiile ca pe o factură obișnuită, ci anumite coduri corespondente, ce ar trebui analizate în mod individual. Tocmai de aceea, o soluție digitală de verificare este ideală, pentru că vă va simplifica semnificativ munca.

Cum se utilizează sistemul RO e-Factura?

Pentru a avea acces la sistemul RO e-Factura, este necesar să vă înregistrați în SPV - Spaţiul Privat Virtual, accesând platforma online dedicată și completând cererea cu informațiile solicitate, respectiv datele de identificare ale solicitantului persoană juridică și ale persoanei titular de certificat digital. Ulterior aprobării cererii dumneavoastră, veți primi acces la SPV și la sistemul RO e-Factura, pentru a emite și gestiona facturile electronice conform cerințelor legale. Mai departe, facturile pot fi create, trimise și descărcate cu ajutorul sistemului. Ceea ce este important de reținut este că odată introdusă în SPV, factura nu mai poate fi anulată, iar clientul o va putea descărca din propriul cont SPV creat la ANAF.

Această schimbare impusă de statul român are ca scop îmbunătățirea eficienței în domeniul fiscal, reducerea evaziunii fiscale și digitalizarea proceselor de facturare. Este important ca societățile și contribuabilii să se asigure că sunt în conformitate cu cerințele impuse, pentru a evita penalitățile și pentru a-și continua activitatea fără probleme.

Citiți articolul original pe: nationalul.ro


ARTICOL DE PRESA
11 Ianuarie 2024

Articole Recente Mai mult

Trei avantaje ale e-Facturarii automatizate

Trei avantaje ale e-Facturarii automatizate

Serviciile automatizate de e-Facturare cresc eficienta, reduc impactul asupra mediului si asigura securitatea datelor. Beneficiile includ procesare rapida, reducerea erorilor si managementul eficient al fluxului de numerar, imbunatatind operatiunile companiei si experienta clientului.
ARTICOL DE PRESA
13 Ianuarie 2024
Avantajele eFactura cu ajutorul solutiilor software

Avantajele eFactura cu ajutorul solutiilor software

Facturarea electronica revolutioneaza facturarea in tranzactiile de afaceri, permitand procesare eficienta si fara hartie. Acest sistem asigura reducerea costurilor, eliminarea erorilor, imbunatatirea relatiilor comerciale si respectarea normelor fiscale.
ARTICOL DE PRESA
12 Ianuarie 2024
RO e-Factura: simplificarea procesului de facturare

RO e-Factura: simplificarea procesului de facturare

Din 1 ianuarie 2024, Romania impune facturarea electronica pentru toate tranzactiile de afaceri prin RO e-Factura. Scopul este de a spori transparenta financiara si de a reduce evaziunea fiscala, cu solutii automate care simplifica conformitatea si procesele de facturare.
ARTICOL DE PRESA
10 Ianuarie 2024
arggo business consulting and software development logo

contact phone icon+40 744 650 501
contact email iconoffice@arggo.com
Bulevardul Aviatorilor 47, etaj 4, Bucuresti
www.arggo.com www.timeqode.com

Social Media

linkedin logo facebook icon instagram icon youtube icon twitter iconCopyright © 2023 Arggo. Toate drepturile rezervate