What is a business in the present day?

In the print edition of Club Antrepreneur magazine, our colleague Andrei Toma, Digital Business Advisor discussed what a business is today and the importance of digital transformation in any business strategy.

În evoluția omului, percepția noastră asupra ideii de afaceri a fost influențată de factori extrem de diverși, de la statutul social, la religie sau apartenența la o ideologie politică anume. Factorul definitoriu în schimb, a fost de fiecare dată tehnologia. Termenul de “afacere” a îmbrăcat multe haine: schimb, negoț, comerț, negociere, târguială, business etc. Pentru un negustor bizantin, o afacere însemna ceva complet diferit față de un avocat de top din New York, chiar dacă la bază este un schimb de bunuri dorite de toate părțile.

Acum, afacerea este definită că fiind o activitate legală desfășurată în scopul obținerii de profit. Cu toate acestea dacă trebuie să elaborăm felul în care înțelegem o afacere am avea interpretări cu atât mai diferite cu cât am detalia mai mult. Pentru fiecare dintre noi ele ar fi corecte însă la nivel social ele trebuie să opereze într-o formă legală în cadrul unui set de legi, adică o convenție. Privind din acest punct de vedere, astăzi, o afacere este un transfer constant de date între părți.

O afacere implică nenumărate componente, de la resurse fizice, la procesele propriu-zise, mijloace fixe, piață deschisă, vreme favorabilă, absența războaielor etc. Pentru a defini la un nivel cât mai de bază ce este o afacere, trebuie să ne imaginăm ce fac acele resurse umane, procesele propriu zise, ce se întâmplă cu mijloacele fixe etc. Ele se mișcă, interacționează, se modifică și transformă realitatea.

În prezent, noi lucrăm într-o serie complexă de sisteme. Unele sunt foarte bine definite, altele abia încep să aibă contur în timp ce multe au fost abandonate din cauza ineficienței lor. Sistemele prezente care condiționează ideea de afacere sunt legile și banii. Practic, o afacere există doar dacă îndeplinește o serie de condiții la nivelul datelor înscrise într-un sistem legal unificat.

Pentru a putea ilustra mai bine acest concept, putem face o paralelă între două organisme, o afacere și un om. În timp ce un om este un organism fizic, o afacere a devenit mai mult un organism abstract, cel puțin din punct de vedere al condițiilor legale de existență. Majoritatea oamenilor sunt mânați de dorința de a supraviețui și odată depășită, de dorința de a prospera. Ei își analizează contextul, identifică resurse, își analizează competitorii și acționează. Toate aceste acțiuni de identificare, analiză, înmagazinare, decizii sau reacțiuni au formă de date. Ele lucrează constant în mintea fiecăruia pentru a supraviețui și a prospera. O afacere este mai puțin iertătoare, dar practic se comportă la fel, precizând că supraviețuirea nu este un țel dacă profitul nu este tangibil. În timp ce oamenii sunt condiționați de prezența unui corp fizic, afacerile sunt condiționate de prezența unui stat legiferator și de convenția banilor.

Pentru un business, datele au caracter fizic sau abstract, au importanță diferită, impact diferit, provin din mediul fizic sau digital și sunt absolut definitorii. O afacere de succes este determinată de eficiența felului în care datele sunt folosite. Întregul sistem de transfer al datelor este extrem de complex și este în permanență influențat atât negativ, cât și pozitiv de gestionarea acestor date prin diferite canale, cu diferite tool-uri.

Deși ne îndepărtăm de descrierea mult mai directă de comerciant către una mult mai abstractă de organizație, în ciuda faptului că ne place sau nu, afacerile au devenit un flux de date în perpetuă schimbare. De la procese precum schimbarea locației sau a angajaților, la sumele trecute pe facturi, părți ale unui flux de date complex, o afacere supraviețuiește doar dacă are profit. Profitul poate fi semnificativ alterat dacă există un acces cât mai eficient la toate datele care intră și ies dintr-o companie.

Teoretic, există două posibilități de aceesare a acesor date. Prima presupune un set de oameni supradotați, în permanență prezenți la locul de muncă, loiali, cu acuratețe microscopică și nemișcăți de emoție. A doua posibilitate este prin transformarea digitală. În ciuda absurdității primei opțiuni, chiar dacă ar exista așa ceva, ea tot ar fi inferioară transformării digitale.

Transformarea digitală este procesul de adoptare a tehnologiilor digitale în toate părțile unui business cu scopul de a schimba fundamental modul în care aceasta operează. Individual oamenii au adoptat tehnologii digitale foarte repede în viață lor, însă la nivel organizațional adaptarea la un mediu digital este mai înceată.

Afacerile care sunt la început de drum, pe lângă strategia de business, pentru a adopta o strategie digitală au nevoie de un partener abil în furnizarea unui astfel de proces complex. Este nevoie de o analiză a ADN-ului unei companii, urmată de desenarea unui plan, implementare de soluții digitale, suport post-implementare și optimizare. Esențial în acest proces este proiectarea optimă a proceselor de lucru și transpunerea lor în aplicații simple, ușor de înțeles și de folosit. Acest pas înseamnă digitizarea proceselor. Apoi, lucrul bazat pe aceste date se numește digitalizare. Transformarea digitală folosește tehnologii digitale în toate aspectele unei companii pentru a maximiza performanța, eficiența și experiența întregii afaceri, de la clienți, la angajați, la management, până la cel mai mic detaliu.

În tot procesul de transformare digitală, compania Arggo a ajutat peste 200 de clienți naționali și internaționali. Printe aceștia enumerăm brand-uri precum: Aquila, Automobile Bavaria, Agrii, Băneasa Shopping City, KFC, Pizza Hut, Taco Bell, Baumit, Dedeman, Hard Rock Café, Secom, Synevo, Kruk, Klarwin, Kwizda Agro, Klass Wagen, Viarom, Titan Machinery și multe altele.

Echipa Arggo, cu o experiență de peste 20 de ani în implementarea de soluții de business dezvoltă și implementează software-uri variate, de la cele mai simple la cele mai complexe. Ca partener Gold Microsoft, Arggo mizează pe soluțiile din suita Microsoft Dynamics 365 și pe propria platformă de Business Process Management (BPM) pentru crearea de aplicații personalizate. Această platformă se numește Timeqode și poate fi folosită atât de Arggo, cât și de clienții care doresc să-și creeze propriile aplicații. Platforma Timeqode are scopul de a transformă procese simple sau complexe în fluxuri digitale și, fiind o platformă low-code, poate fi folosită de oricine, fără a avea cunoștințe în programare. Pe lângă implementarea de soluții digitale, Arggo oferă consultanță, dezvoltare de strategie digitală și securizare a datelor în cloud pentru toți cei care au în strategia de business transformarea digitală.

Andrei Toma, Digital Business Advisor în cadrul Arggo a declarat: „Antreprenorii, prin inovațiile și modul diferit de a percepe lucrurile pot schimba lumea în bine și pot aduce valoare societății. Deseori am fost întrebați dacă în strategia de business, încă de la începutul unei afaceri este indicat să fie luate în calcul tehnologiile digitale. Considerăm că, indiferent de ce haină poartă o afacere, transformarea digitală îi va aduce îmbunătățiri substanțiale asupra modului de lucru prin optimizarea proceselor de business. În același timp, ea va genera stabilitate prin transparență, control și predictibilitate, având acces la o multitudine de informații unificate într-un singur ecosistem. Viziunea Arggo este de a oferi modelul time-as-a-service prin digitalizarea proceselor pentru companiile din întreagă lume. Economisirea timpului este principalul beneficiu al digitalizării, iar Arggo și-a setat misiunea de a ajuta companiile să-și depășească performanțele prin optimizarea proceselor de business.

Transferul de date al oricărei companii, fie că este mic sau uriaș, poate fi optimizat printr-un transfer de knowledge, strategie și inovare. Astfel, orice organizație devine ușor adaptată și ajunge la un nivel de performanță ridicat, oferind clienților săi produse și servicii optime.”

Share the Post:

Related posts

Dynamics 365 Business Central – Efficiency and Flexibility for Diverse Industries

Dynamics 365 Business Central is a versatile ERP solution, adaptable to the varied demands of different industries. It enables efficient resource management, project tracking, and optimization of operational flows. With support from Arggo’s team, companies benefit from full implementation, ongoing support, and increased efficiency in business management.

Subscribe to
our newsletter

Keep in touch with the latest press articles, business solutions, application development, events and more from Arggo.