The click after

In 2020, the pandemic accelerated business digitalization, advancing plans by 2-3 years. Demand for digital solutions increased, and companies like Arggo Consulting experienced significant growth, providing ERP solutions and automation for improved efficiency.

În urmă cu un an, multe businessuri s-au blocat pe fondul lockdownului im­pus la nivel global. Afacerile deja digitalizate și-au revenit imediat și au mers înainte. După episodul de anul trecut, cererea de digitalizare a crescut, iar asta se vede în cifrele de afaceri ale integratorilor de software.

Accelerarea digitalizării

Mediul privat de business a accelerat pro­cesele de digitalizare în 2020, devansând cu doi sau trei ani planurile pe care le aveau în următorii cinci ani, arată son­dajul Digital Trust Insights, realizat de PwC România la nivel local. Concret, peste 40% din directorii executivi inter­vievați susțin că au accelerat automati­zarea proceselor de business, pe fondul pandemiei de COVID-19. Un alt studiu, realizat de Deloitte și publicat în ianuarie 2021, arată că, anul trecut, numărul orga­ni­zațiilor care au apelat la tehnologii de automatizare a businessurilor a crescut cu 25% față de 2019.

Alte studii de piață, ale mai multor agenții de consultanță, spun că antrepre­norii care au apelat la so­lu­țiile digitale au constatat că automa­ti­zările sarcinilor re­petitive nu doar că scad cu 30% timpul de realizare a acestora, dar și reduc cu mai mult de jumă­tate costu­rile legate de forța de muncă. Problema care se pune este cât de rapid pot fi implementate so­luțiile digitale și ce implică integrarea lor în companii care până în 2020 nu s-au gândit să facă acest pas.

Proces de durată

„Digitalizarea nu e ceva ce poți să faci de azi pe mâine, e un pro­ces de lungă durată“, spune Andrei Cârcu (34 de ani), director general al Arggo Consulting, una dintre principalele companii locale din IT care creează soluții software de business și furnizează servicii de consultanță. Ca și alte firme din zona automatizării proceselor de business, Arggo a constatat că – după un început de 2020 în creștere – în perioada martie-aprilie, cei mai mulți clienți s-au oprit brusc.

„Deși noi aveam destule proiecte în curs, a existat o mare reticență din partea tuturor. Nu știau dacă ceea ce implementam noi în momentul respectiv se mai aplică sau nu businessurilor lor“, preci­zează Andrei Cârcu. Potrivit acestuia, după o puter­nică emoție în cele două luni de lockdown, lucrurile au început să-și revină ușor, mulți antreprenori căutând soluții pentru lucrul de la distanță.

Andrei Cârcu spune că multe ce­reri pentru automatizarea proceselor de business au venit mai ales din partea clien­ților care înainte priveau cu reticență digitalizarea. Numai că „nu toți erau la un punct la care puteau să pornească acest proces, ținând cont că nu făcuseră niciun pas anterior“.

La polul opus, pandemia de COVID-19 a găsit și businessuri care, fără să prognozeze o astfel de criză medicală, utilizau de mai mult timp soluțiile digitale în afacerile pe care le derulau. „Marele retail a anticipat, deși nu aștepta o criză. Retailul este în proporție de peste 90% în format electro­nic“, spunea într-o discuție din mai 2020 Liviu Apolozan, cofondator al companiei DocProcess, unul dintre cei mai cunoscuți jucători locali în implementarea de soluții pentru digitalizarea și automatizarea proceselor operaționale cu ajutorul roboticii. Chiar dacă multe afaceri erau la acea vreme în blocaj, Apolozan menționa că cei care vor dori să își continue activitatea vor migra către servicii de automatizare.

Trend constatat și de Andrei Cârcu. „Zona de health a înregistrat o creștere a busi­nessurilor în toate domeniile și clar a ac­celerat și toată nevoia de digitalizare“, spune directorul general al Arggo. Acesta adaugă că un interes mai mare pentru trecerea businessului în format electronic a venit inclusiv de la companiile de livrări. O mișcare ușor de anticipat, în condițiile în care toate restaurantele au pus lacătul pe ușă, singura soluție de supraviețuire fiind activitățile de tip delivery.

Cârcu a constatat o contractare puter­nică a tuturor afacerilor clienților pe care Arggo îi are în zona HoReCa, dar și a celor din domeniul aviatic. El crede că afectați cel mai mult au fost antreprenorii din in­dus­tria hotelieră, unde lucrurile nu sunt clare nici acum, în special pentru cei care erau orientați către evenimente.

Rezultate și ținte

Pe fondul unui an în care mai toate companiile au căutat să-și schimbe strategiile și să se reinven­teze, Arggo a terminat 2020 cu venituri în creș­tere. Cârcu estimează o cifră de afaceri de 3,5-3,6 milioane de euro pentru anul trecut, în creștere cu 25% față de 2019. Și asta, după o creștere medie anuală de apro­­ximativ 15%.

Pentru 2021, Cârcu estimează un avans de 30%, pronostic influențat evident de do­rința companiilor de a adopta soluții digitale de business, pe fondul fenomenului work from home. Unele studii arată că nu vom scăpa de lucrul de acasă nici după vaccinare și că multe businessuri vor continua să funcționeze în sistem hibrid. Potrivit unui studiu al Asociației Business Service Leaders România, realizat în perioada februarie-martie 2021, circa 95% din companiile din industria serviciilor vor continua să lucreze și de acasă, și de la bi­rou. Fe­no­men care va provoca în continuare com­paniile de tehnologie să gă­sească noi soluții de digitalizare pentru a permite lucrul în sistem hibrid.

Andrei Cârcu mai spune că, încă de la mo­mentul intrării în lockdown, mulți dintre clienții companiei pe care o conduce au căutat să implementeze soluții de comunicare de la distanță. El crede că aceste aplicații pentru întâlnirile de la distanță vor fi în continuare căutate și va fi nevoie în piață de platforme care să le faciliteze.

În ceea ce privește Arggo, Cârcu spune că firma pe care o reprezintă utilizează so­luții Microsoft încă de la înființare, din 2014, în special pe cele de ERP (enterprise re­source planning). Compania este par­te­ner Gold al Microsoft, iar pe lângă soluțiile companiei americane, Arggo a dezvoltat începând cu 2018 și propria platformă pentru implementarea soluțiilor de digitalizare și eficientizare a proceselor interne din cadrul companiilor, Arggo BPM (Business Process Management).

Andrei Cârcu spune că a fost tot timpul atras de mediul de business. A absolvit Cibernetica la ASE, cu specializarea Infor­matică Economică. Încă din timpul studii­lor, a lucrat pentru mai multe companii, realizând diferite analize de business. Și spune că asta l-a influențat în bine, pentru că a văzut mai multe moduri de lucru și mai multe situații de rezolvare a probleme­lor unui business.

Povestea Arggo a început însă în 2014. Majoritatea echipei care lucra cu Andrei Cârcu făcea parte dintr-o divizie a compa­niei Novensis. La vremea respectivă, Novensis derula cele mai multe contracte cu statul, printre care implementarea rovinie­tei sau soluțiile software pentru Casa Asigurărilor de Sănătate.

În 2014, Novensis a intrat în faliment, iar Cârcu s-a gândit la o soluție de a salva acti­vitatea diviziei sale, care oferea soluții de di­gitalizare a afacerilor. Aceasta reprezenta doar 10% din activitatea Novensis și era orien­tată doar către contractele din zona privată. Având deja un portofoliu de clienți, Cârcu a decis să înființeze o nouă companie, care să păstreze activitatea pe care o avea deja. Așa a apărut Arggo Consulting, care a început cu o echipă de 14 angajați. Acum, echipa Arggo numără peste 90 de salariați și circa 200 de clienți. Și digitalizarea este abia la început.

Table of contents

Distribuie:

Alte articole

Subscribe to
our newsletter

Keep in touch with the latest press articles, business solutions, application development, events and more from Arggo.

ANAF Token
Token generator ANAF
Gratuit și simplu de utilizat