Soluțiile ERP internaționale (globale) sau locale joacă un rol esențial în sprijinirea companiilor pentru gestionarea operațiunilor cu eficiență și precizie maxime. Privit în ansamblu, un sistem ERP (Enterprise Resource Planning) permite centralizarea datelor și automatizarea proceselor, creând o bază solidă pentru creșterea și dezvoltarea afacerii.
Pentru companiile mici și mijlocii din România, decizia de a alege între un ERP internațional (global), ca software de planificare a resurselor, vs. un ERP local este una strategică, și poate fi influențată de factori precum conformitatea cu reglementările naționale, flexibilitatea și sustenabilitatea sistemului pe termen lung, certificare internațională, costurile de implementare și nivelul de asistență oferit pe parcursul utilizării softului.
În acest articol, vom explora caracteristicile fiecărui tip de software pentru industrii diverse, analizând avantajele și dezavantajele unui ERP internațional versus local, dar și felul în care fiecare dintre acestea poate răspunde nevoilor diferite ale unei companii care dorește să-și gestioneze mai eficient procesele de business.
1. ERP internațional vs. ERP local – caracteristici de bază și diferențe
Decizia de alegere între un ERP local vs. un ERP internațional trebuie să fie ghidată, încă de la început, de o analiză atentă a nevoilor organizaționale, a bugetului disponibil pentru un astfel de pas și a perspectivelor de creștere a companiei pe termen lung.
Pentru a înțelege pe deplin diferențele între un ERP global și un ERP local, precum și factorii care influențează decizia de alegere între aceste două sisteme, este important să analizăm modul în care fiecare dintre acestea afectează afacerile din punct de vedere al costurilor, scalabilității, conformității și flexibilității.
Înainte de toate, să explorăm caracteristicile unui ERP local vs. un ERP internațional:
Caracteristicile unui ERP Local
Un ERP local este proiectat special pentru a satisface cerințele și particularitățile pieței interne, asigurând o integrare armonioasă cu reglementările naționale și simplificând procesul de conformare fiscală și legislativă.
În România, un ERP local poate include funcționalități integrate, cum ar fi module personalizate pentru gestionarea taxelor și facturilor în formatul specific solicitat de legislația națională, precum RO e-Factura sau SAF-T.
De asemenea, ERP-urile locale se pot bucura de un suport tehnic mai accesibil, garantat doar de echipa care a dezvoltat ERP-ul local care înțeleg nuanțele și cerințele pieței și sunt gata să intervină rapid în rezolvarea problemelor. Astfel, costurile de implementare pot fi reduse, iar adaptabilitatea la specificul local este un punct forte esențial al acestui tip de ERP. Pe de altă parte dependența de furnizorul care a dezvoltat ERP-ul local este permanentă și în cazul în care acesta nu poate susține actualizarea sistemului, utilizatorii sunt ancorați în aceleași tehnologii și funcționalități pe termen nedeterminat.
Caracteristicile unui ERP global sau internațional
Pe de altă parte, un ERP global (internațional) se remarcă prin capacitatea de a susține operațiuni internaționale și multiregionale. Aceste soluții oferă funcționalități extinse, inclusiv suport multilingvistic și monetar, fapt care le fac să fie potrivite pentru companiile cu operațiuni comerciale desfășurate în mai multe țări.
De exemplu, ERP-urile globale precum Dynamics 365 Business Central au update-uri periodice care oferă plus valoare companiilor, ușurând în același timp activitățile utilizatorilor. Acestea sunt validate la nivel internațional în mai multe industrii, având milioane de utilizatori. De asemnea, ERP-urile internaționale permit integrarea avansată cu soluții de tip Power BI și Jet Reports, oferind o vizibilitate centralizată asupra operațiunilor și facilitând raportările complexe. Totodată, ERP-urile globale sunt configurabile sau modulare pentru a se adapta cerințelor regionale prin add-on-uri specializate realizate de parteneri din întreaga lume sau specifice legislației financiar-contabile din România, precum RO e-Factura, Arggo SAF-T sau Arggo Localization, deci oferă o flexibilitate extinsă în personalizare.
Ce alegem? ERP internațional sau ERP local? – o analiză comparativă a avantajelor și dezavantajelor fiecărui sistem
Din perspectiva avantajelor privitoare la ERP internațional software vs. ERP local, se poate afirma că un ERP local se evidențiază prin conformitate și costuri mai mici de întreținere. Totuși, acest tip de ERP poate fi limitat în scalabilitate și flexibilitate, mai ales în cazul companiilor care decid să se extindă.
În schimb, un ERP global oferă scalabilitate și opțiunea de a alege din mai multe companii partenere care să ofere suport pentru colaborare. Un ERP global poate necesita investiții în customizare pentru a se adapta reglementărilor locale și în instruirea utilizatorilor pentru gestionarea funcționalităților complexe.
ERP internațional versus ERP local, ce soluții de software prezintă fiecare variantă?
Un exemplu de software pentru industrii este Dynamics 365 Business Central, care este un ERP internațional. Acesta poate integra soluții precum Power BI, care aduc o valoare adăugată business-urilor prin extinderea capacităților ERP-ului pentru raportări complexe și analiză de date.
ERP local și ERP internațional – comparație între costurile de implementare și întreținere
ERP local poate presupune costuri inițiale și de întreținere mai reduse, însă acesta este dependent de furnizorul care dezvoltă ERP-ul.
În schimb, un ERP global deși are investiții mai mari inițiale oferă un set de funcționalități complexe și avansate. Acest cost poate fi justificat pentru companiile care au nevoie de soluții pe termen lung, scalabile la nivel internațional. ERP-urile globale sunt frecvent gândite pentru implementări pe scară largă, oferind, de asemenea, integrare cu alte soluții internaționale, permițând managementul resurselor și raportarea în mai multe valute și limbi. Așadar, iată câteva diferențe majore între ERP local vs. ERP global:
- Scalabilitate și suport multiregional
În timp ce ERP local este ideal pentru companiile care operează într-o singură țară, ERP-urile globale sunt create să susțină operațiuni internaționale, fiind potrivite pentru afaceri care urmăresc o expansiune internațională sau au deja filiale în mai multe țări. De exemplu, Dynamics 365 Business Central reprezintă o soluție globală care integrează funcționalități precum suport multilingv, adaptare fiscală multi-națională și personalizare flexibilă prin add-on-uri și module, care facilitează creșterea afacerilor. Totodată, această soluție de ERP este adaptabilă la mediul de afaceri local pentru numeroase domenii de activitate sau industrii.
ERP-urile locale oferă suport pe conformitatea locală, cu integrări simple și personalizate pentru nevoile unice ale pieței interne, făcându-le uneori o opțiune mai economică.
ERP-urile globale tind să fie mai scalabile și pregătite pentru extinderea în piețe noi, fiind adesea susținute de infrastructuri cloud globale. În schimb, un ERP local poate fi limitat în capacitatea de extindere.
- Flexibilitate și conformitate
ERP-ul global oferă un avantaj distinct pentru companiile care trebuie să respecte standarde internaționale sau să adopte rapid schimbările legislative din diverse regiuni. De exemplu, astfel de ERP-uri integrează tehnologia avansată, precum Power BI pentru raportare detaliată și LS Central pentru gestionarea unificată a operațiunilor comerciale din industria de retail. În mod natural, pentru afacerile din industrii globalizate, această flexibilitate este de neprețuit.
Pe de altă parte, ERP-ul Dynamics 365 Business Central aduce un avantaj pentru afacerile care trebuie să respecte reglementările naționale. Soluții precum, Arggo SAF-T și RO e-Factura sunt exemple de module care asigură conformitatea legislativă în România.
Pe piețele locale, reglementările financiare și fiscale pot fi complexe și schimbătoare, de aceea, flexibilitatea de a alege dintre mai mulți furnizori care dezvoltă extensii este esențială în a răspunde în timp util modificărilor legislative.
2. ERP local versus ERP internațional – flexibilitate și adaptabilitate în implementarea sistemului ERP ales
Implementarea unui sistem de tip Enterprise Resources Planning, în ecuația ERP global vs. ERP local, necesită o abordare adaptabilă și flexibilă pentru a se potrivi perfect nevoilor fiecărei companii. ERP-urile globale sunt recunoscute pentru flexibilitatea lor, oferind posibilitatea de a adăuga module și extensii care acoperă nevoile din diverse industrii și regiuni. Această flexibilitate bazată pe diferendul ERP local versus ERP global se traduce prin capacitatea de a adapta ERP-ul la schimbările rapide ale pieței internaționale și prin funcționalități multilingvistice, oferind acces la soluții precum Power BI pentru analiza datelor.
Pe de altă parte, un ERP local este construit pornind de la cerințele regionale sau locale, cu posibilități limitate în cazul unei expansiuni la nivel global al companiei care implementează un ERP local. În cele mai multe cazuri decizia adoptării unui ERP global este amânată până în momentul în care devine necesară cu riscurile implementării într-un timp mai scurt și cu costuri mai mari.
- Beneficiile unui ERP global în termeni de flexibilitate
Flexibilitatea unui ERP global permite companiilor să rămână competitive într-un mediu internațional prin posibilitatea de a adăuga rapid funcționalități avansate, fără a limita dezvoltarea. Întreprinderile care activează pe piețe multiple beneficiază de standardizare, dar și de integrarea personalizată a unor soluții de raportare și management, precum Jet Reports, care susține transparența și vizibilitatea asupra performanțelor la nivel global.
ERP-urile globale sunt de regulă mai standardizate, asigurând un flux de lucru uniform pentru companiile multinaționale și prioritizează integritatea soluțiilor. ERP-urile locale sunt mai potrivite pentru companii mai mici, cu cerințe operaționale unice și cu fluxuri de business simple care nu își doresc scalarea business-ului la nivel internațional sau care nu au în strategia de business extinderea pe plan global.
- Adaptabilitatea ERP-ului local pentru piața românească
ERP-urile locale asigură o adaptabilitate specifică mediului de afaceri local, cu sprijin dedicat în fiecare etapă a implementării, sprijin care se oferă și în cazul unui ERP global. ERP-urile locale sunt concepute și dezvoltate pentru a se potrivi specificului local și oferă o structură scalabilă pentru companiile care nu necesită extinderi internaționale.
Rezumând toate cele expuse anterior, alegerea unui ERP flexibil, fie a unui ERP global sau ERP local, depinde de necesitățile și obiectivele de dezvoltare ale companiei. În schimb, succesul adopției oricărui ERP, fie el global sau local, este strâns legat de capacitatea partenerului de servicii de consultanță de a integra soluții care să ajute compania în implementarea proceselor de business.
3. ERP global sau ERP local – elemente suplimentare și instrumente care completează sistemele ERP
Pentru a optimiza valoarea și funcționalitatea unui ERP, integrarea unor instrumente suplimentare poate îmbunătăți semnificativ capacitatea de analiză și gestionare a resurselor. Printre cele mai utilizate instrumente ERP se numără:
- Power BI: Este o unealtă de business intelligence care permite companiilor să genereze rapoarte interactive și să analizeze performanțele în detaliu. Integrat unui ERP, Power BI oferă o vizibilitate în timp real asupra indicatorilor de performanță;
- Jet Reports: Este un instrument de raportare dedicat, care permite exportul datelor într-un format ușor de utilizat și personalizat, ideal pentru companiile care au nevoie de informații rapide și precise;
- Arggo SAF-T și RO e-Factura: Aceste produse dezvoltate de experții Arggo pentru ERP-ul Microsoft Dynamics 365 Business Central și nu numai. Acestea asigură conformitatea fiscală locală, esențială pentru afacerile din România, simplificând raportarea obligatorie către autorități și automatizând procesele financiare;
Aceste instrumente aduc un plus de valoare și transformă ERP-ul într-o soluție completă, adaptabilă cerințelor variate și în continuă schimbare din mediul de afaceri.
În concluzie, problematica ERP global versus ERP local depinde de nevoile specifice, de amploarea activităților și de planurile de extindere ale fiecărei companii. Astfel, alegerea ERP global ori ERP local trebuie realizată numai prin prisma unei analize exhaustive a avantajelor și dezavantajelor acestor componente software. ERP-urile locale oferă avantaje legate de conformitate, în timp ce ERP-urile globale aduc o structură scalabilă și funcționalități avansate pentru operațiuni.
Indiferent de opțiune, succesul implementării depinde de personalizarea sistemului, integrarea cu instrumente suplimentare și de colaborarea cu un partener de consultanță de încredere, Arggo fiind un astfel de partener, care susține creșterea și adaptarea continuă a fiecărei afacerii.